pátek 13. prosince 2019

Susene svestky v susicce

Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem.


Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Podařilo se vám nasbírat mnoho švestek a nevíte co s nimi? Možností úprav, aby se zachovaly, je poměrně dost a jednou z nich je i sušení.

Jak sušit švestky v sušičce? Někde jsem četla, že se musí oloupat a nakrájet, ale já mám na mysli celé neloupané švestky. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Sušení v troubě – švestky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a nejdříve dáme sušit do trouby na hodit při minimální teplotě (obvykle 50°C), poté sušení na hodin přerušíme (švestky ponecháme v troubě).


Troubu znovu zapneme a po dobu hodin sušíme při 70°C, následně opět na hodin sušení přerušíme. Také je potřeba přihlédnout k prostoru mezi jednotlivými platy – plata do sebe v naprosté většině sušiček zapadají, ale v některých případech je pak mezi nimi málo místa a vzduch špatně proudí, což má za následek delší dobu sušení. V obou případech k sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) plody, bez známek poškození či hniloby.


Většinou se švestky suší celé a neloupané, přičemž je na plech i do sušičky skládejte omyté, ale osušené. Sušené švestky jsou nejvíce přátelské ovoce pro kosti, které jsem v posledních desetiletích viděl.

Jsou řešením přírody pro udržení dobrého zdraví kostí. V průběhu své kariéry jsem otestoval mnoho ovoce, včetně fíků, datlí, jaho rozinek, ale žádné se nepřibližuje vlivu sušených švestek na hustotu kostí,” uvedl po skončení výzkumu odborník. Používám Mexické koření( je to jenom chili a řecký kmín),česnek a sojovou omáčku( worcheste jsem nezkoušel a ani nemam potřebu). Sušení ovoce v sušičce - recept: Ovoce, které po rozkrojení hnědne, namočit do okyselené vody nebo do jakékoliv limonády s citronovou příchutí, aby se zamezilo změny barvy při sušení. V surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvým potravinám mají sladší a výraznější chuť.


Vybrané plody vždy dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky – níže najdete orientační doporučení, jak by měly být plátky konkrétního ovoce, zeleniny nebo hub silné. Energetická hodnota se naopak zvyšuje, a to zhruba na pětinásobek původní hodnoty v čerstvém stavu. Ztrátou vody se všechny živiny v ovoci koncentrují. Ovoce, které usušíme v domácích podmínkách, například v sušičce, je nejen zásobárnou dobrých chutí, ale i zdraví prospívajících látek.


Ideální způsob uchování švestek, pokud už nevíme, co s nimi. Co se týká sušení v elektrické sušičce, je postup sušení prakticky stejný jako v troubě. Jak v sušičce sušit švestky.


V sušičkách na potraviny probíhá stejný proces jako při sušení potravin v troubě nebo klasicky na slunci. Sušička ze švestek odstraňuje vodu společným působením tepla (nikdy ne vyššího než °C), cirkulace vzduchu a nízké vlhkosti. Sušení švestek v sušičce recepty, které budete milovat. Takto zpracované potraviny si zachovávají vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů (až kolem z původního množství), a to bez použití chemie. Pokud se tak stane, došlo k tomu, že byla výrazným způsobem přesušena.


Můžeme si udělat osvěžující nápoj, který vás během teplých dnů, nejen osvěží, ale také pomůže našemu trávení. Budeme potřebovat: Čtvrt kila sušených švestek, které zalijeme dvěma sklenicemi studené vody a odložíme na dvě hodiny.

Takže po telefonu v rychlosti asi takhle: Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Nejprve sušit hodin při 40°C, pak na hodin přerušit (nechat v troubě). Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky