Více k tomuto tématu se dozvíte na stránkách pana Kolingera (doporučuji přečíst jeho text o životosprávě), jehož celožitný chleba je k dostání ve zdravých výživách. Kromě pozitivního vlivu na zdraví vyniká celožitný chleba také vláčností, trvanlivostí a aromatičností. Opravdu dobrý žitný chléb je jako sůl nad zlato. Takový chléb dokážu ocenit nejen proto, že je chuťově skvělý a ve spojení s máslem, špetkou soli a čerstvými ředkvičkovými klíčky, ředkvičkou nebo jinou zeleninou tvoří prostě harmonii chutí na jazyku, ale také proto, že jeho vliv na naše zdraví je nevyčíslitelný v porovnání s pšeničným pečivem a. Použijete-li žitné vločky, získáte opravdu celožitný chléb.
Můžete přidat všemožná semínka, a tak si chléb vyladit podle vlastní chuti a fantazie.
Kvas rozmíchejte ve vodě, přisypejte mouku, promíchejte do husté pasty a nechte přikryté cca hodin zrát. Kvásek místo kvasnic kváskový tousťák Lažanský bochník loupáky makovky mokrý náv. Postup na základní pšenično žitný kváskový chléb - Duration: 12:31. Vít Nezkusil 245views.
Kváskové chleby peču pravidelně už téměř rok, ale odvahu na celožitný jsem sebrala až po přečtení tohoto receptu. Je naprosto úžasný, vynikající, nedá se mu vytknout vůbec nic. Z formy šel krásně ven, má báječnou křupavou kůrku. Ve dvou dospělých a jednom batoleti padl k večeři téměř celý.
Náš chléb je také možno zakoupit na e-shopech freshbedynky.
Není tam nic složitého, žádné překládání těsta ani složitost v jeho upečení. Trvalo mi několik let, než se mi recept na tento chleba podařil v takové podobě, kdy ho. Recept se mi moooc líbí, neboť já celožitný peču v nádobě a toto vypadá moc prima. Tak to dělám u pš-žitného.
Jednou jsem se sama pochválila, a to u receptu celožitného kváskového chleba. A jak už to tak bývá, zrovna tento recept jsem ještě o moc vylepšila. Teď raději zůstanu skromná, nebudu se chválit, ale věřte, že celožitný chléb podle toho to receptu je nebe v hubě:-). Ahoj, jen chci napsat – děkuji za geniálně jednoduchý recept na žitný, nikoliv pšeničný chleba :). Už delší dobu plánuji pečení chleba vyzkoušet, ale taky nejsem zrovna fanda pšenice, a všechny recepty, které jsem našla, byly bez pšeničné mouky na moji línou povahu až moc komplikované, kdežto tohle vypadá, že nemůže selhat.
Receptů na chleba najdete na internetu zřejmě hodně, v podstatě se svými postupy ani příliš neliší. Jeden recept na domácí chléb jste si už mohli na našem blogu dokonce přečíst. Jelikož je třeba ubrat v jídelníčku trochu (víc) pšenice, rozhodli jsme se vyzkoušet také žitný chlebíček.
Přijde mi, že chléb ještě po upečení prostě „zraje“ a jeho chuť se ještě po pár dnech zvýrazní, speciálně tento celožitný semínkový chléb. Domácí kváskový chléb nikdy nezamražuji, neb to po rozmražení prostě už pak „není ono“. Uložte si celožitný chléb do svého jídelníčku zdarma. Chléb z domácího kvásku. Nakyslá chuť pravého chleba je tak lákavá a návyková, že když ho ochutnáte, už domácí chléb z kvasnic nebudete chtít!
Ideální chléb na dlouhé zimní večery? Na první pohled tyhle chleby vypadají složitě, ale fakt se nebojte.
Celozrnný žitňák ve formě! Tenhle je výrazně lehčí, odhaduji ho na cca kg. Byla bych opatrná i co se týče vody.
Podle fotky to vypadá, že jí je v těstě moc, chleba není po celém povrchu pěkně.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.