úterý 30. března 2021

Žítkovské čarování

Jsou zde také příběhy lidí, kteří se na některou bohyni obrátili. Video-záznam z přednášky folkloristy, novináře a spisovatele Jiřího Jilíka o magickém umění a životě tzv. Read reviews from the world.


Žítkovské čarování

Vydejte se spolu s námi po stopách lidové magie v Bílých Karpatec. Na moravských Kopanicích, v kraji bělokarpatských lesů a horských planin, se protínají siločáry minulosti a budoucnosti. Jen tak si lze vysvětlit, že některé ženy z osady Žítková uměly nahlédnout do dějů, které teprve nastanou.


Nakladateľstvo CPress pružne reaguje na vzrastajúcu popularitu odborov v oblasti odbornej a populárno-náučnej literatúry. Systematicky tak rozširuje svoju knižnú ponuku v oblasti - knižky pre najmenších, cestovanie, história a military, hobby, auto-moto, zdravie a životný štýl, príroda a záhrada, umenie a kultúra a technika a veda. Když jsem četla knížku Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně, hned jsem se na Žítkovou zatoužila podívat.


Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové. Není to tak dávno, kdy román Kateřiny Tučkové „ Žítkovské bohyně“, popisující dramatické životní osudy posledních „bohyň“, lidových léčitelek a „čarodějnic“ na Kopanicích na moravsko-slovenském pomezí, doslova uchvátil čtenáře zejména na Moravě. Recenze na knihu Žítkovské čarování.


Literatura faktu jak má být. Nahlédnete téma z mnoha úhlů pohledu, kniha zaujme a baví, aniž by si pouštěla fantazii na špacír. A přitom vám ponechá vlastní názor a spoustu otázek. Kniha Žítkovské čarování zachycuje a popisuje celou řadu magických rituálů používaných v Bílých Karpatech, a také zaklínadla, která byla při nich pronášena. Přes propast času se k nám tak dostane vědění získávané a udržované v tajnosti po celá staletí.


Žítkovské čarování

Kniha obsahuje množství svědectví pamětníků a vedle příběhů ukazujících bohyně jako ženy ochotné a schopné pomáhat i ty, které jejich činnost odsuzují. Zpracoval mimo jiné příběh Jízdy králů, jakož i příběh tzv. Pravdivý příběh žítkovských bohyní – Jiří Jilík Jiří Jilík, držitel ceny Egona Erwina Kische, se ve svých studiích zabývá historií Slovácka.


Kopaninách, proslula v minulosti bohyněmi, ženami léčitelkami, které pomocí magie předvídaly budoucnost. Knížka přináší výbor z tvorby autorů, kteří o bohyních ať již ze zájmu. Moje hodnocení: Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla, je pro mě opravdu okouzlením.


Žítkovské čarování

Vydalo nakladatelství Albatrosmedia. V knize přibylo velké množství archivních i barevných fotografií. Rituály s voňavými esencemi, s naladěním na energii v Žítkové všude přítomných Bohyní, která dokáže skrze nás léčit tělo, duši i srdce.


PaeDr, Jiřího Jilíka, která proběhla ve čtvrtek 10. O tom, že jde o zajímavé téma, svědčila zcela zaplněná učebna, kde přednáška probíhala. Bleskové dodání, osobní odběr ZDARMA a dárky za nákup. Knihovna je do odvolání uzavřena, všechny plánované akce se ruší.


Využijte naše služby z domova. Výbor z tvorby autorů, kteří psali o bohyních a bohyňování. V souboru jsou zastoupeni František Bartoš, Ferdinand Dúbravský, Bohumil Haluzický, Josef Hofer, Jiří Jilík, Jan Pavelčík, Bedřich Rychlík a Olga Vlasáková. Román Žítkovské bohyně od spisovatelky Tučkové natolik zasáhl čtenáře napříč generacemi a regiony, že se kolem bohyní strhla lavina zájmu a nevídané pozornosti.


Magie a mystično má v sobě totiž od pradávna cosi přitažlivého, co i nezdolné odpůrce donutí se nad.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky