Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy ČerstváKáva. Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí ? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi. Namelte kávu na jemnější hrubost (odpovídá cca hrubosti písku), příprava kávy v moka konvičce není náchylná na přesné mletí. Vložte trychtýř a nasypejte do něj potřebné množství mleté kávy.
Na šálky moka kávy potřebujete g kávy a cca 1ml vody. Sítko na kávu by mělo být vždy plné, zarovnané po okraj. Příprava kávy není zákon a ani žádné dogma. Vždy záleží na spoustě okolností a výše popsaný návod je spíše orientační. Jde spíše o rady, jak si ušetřit spoustu kávy při nastavování mlýnku, abyste nemuseli například na espresso začínat od velmi hrubého mletí , ale zrovna si mlýnek přizpůsobili na jemné mletí.
Dneska jsem si pořídil moka konvičku - Tescoma Paloma šálek. Poprvé jsem měl pocit, že to musí byýt hrubě nanmleté, tak jsem nadělal ,,písek,, a to nebylo to pravé ořechové. Zafixujeme hrubost mletí a měním množství kávy , pak je postup následující – viz obrázek. Pak je postup následující – viz obrázek.
Je jedno jestli si vyberete fixaci hrubosti mletí nebo gramáže. Obě metody vedou ke správné. Pokud už tedy máte kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu, pak jediné, oč tu běží, je umlít ji na správnou hrubost. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletí: Nikdy nemelte kávu příliš najemno, aby vám nezhořkla.
Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v. Všeobecným základem je, že čím delší extrakce kávy , tím hrubší mletí je potřeba. Většina milovníků kávy selže při přípravě dobré kávy ještě dříve než začnou. To kvůli tomu, že nemají dostatek informací o mletí kávy.
Káva po umletí tvoří hrudky. Páteří skvělé kávy jsou dokonale namletá kávová zrna. Každé namletí se ale hodí na přípravu jiné kávy.
Velmi hrubě namletá káva, strukturou podobná zhruba cukru krupici, je ideální pro přípravu filtrované kávy , nebo ve french pressu. Středně hrubé namletí využijete pro přípravu kávy v moka konvičce. V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech.
Jakou zvolit hrubost mletí kávy Každý milovník kávy si rád připraví lahodný nápoj z čerstvě namletých zrnek. Kromě výchozích podmínek, jako jsou země původu či nadmořská výška, je chuť kávy ovlivněna několika faktory. K přípravě espressa je nutná mlétá káva o specifické hrubosti, která je odlišná od hrubosti mleté kávy k přípravě překapávané kávy či kávy moka.
Stále sa bavíme o relatívne jemnom mletí , a keď si kávu chytíme medzi prsty, tak nám jej hrúbka pripomína piesok. Stredné až stredne hrubé mletie – Aeropress, Hario V6 Chemex, French Press. Ide o alternatívne metódy, ktoré nám povoľujú väčšie rozsahy v mletí kávy (preto som uviedol Aeropress aj tu). Nemá to nic společného s hrubostí mletí. Kávu Vám rádi pomeleme.
Do poznámky v objednávce zadejte požadovanou hrubost mletí. Mlýnek musí mít nastavitelnou hrubost mletí. Stejnou péči, jakou věnujete výběru zrn a vaření kávy , věnujte i výběru mlýnku.
Existují dva základní typy: elektrické a ruční. Hlavní výhodu elektrických mlýnků představuje. Zajímalo vás někdy, jak funguje vacuum pot nebo moka konvička? Jak optimálně skladovat kávu, aby nevyčichla?
Na jakou hrubost se mele káva určená pro french press nebo jak fungují překapávače? Pro různé způsoby přípravy kávy budeme potřebovat různě hrubě namletá kávová zrna. Obecně platí, že čím rychlejší extrakce kávy , tím jemnější musí být použitá namletá zrna. Do spodní části nalijte čerstvou studenou vodu těsně pod přetlakový ventil.
Do sítka nasypte středně hrubě namletou kávu až po okraj, neutlačujte ji, pouze zarovnejte. Pevně našroubujte horní část moka konvičky a dejte na vařič.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.