středa 30. prosince 2020

Zavařování moštu do sklenic

Většinou se zavařuje do sklenic. Příprava na zavařování. Jak už jsme si řekli, vše je potřeba absolutně čisté, je tedy zapotřebí sklenice a víčka umýt v horké vodě, do které můžete přidat sodu.


Poté je dobře opláchneme pod tekoucí vodou a necháme volně uschnout. Zavařování masa do sklenic.

Jednoduchá, rychlá a chutná večeře nebo snadné řešení pro dovolenou na chalupě – to je zavařované maso. Jeho příprava nemusí být nijak složitá, přestože se recepty na zavařování masa do sklenic různí. Ten hlavní důvo proč to děláme je chuť takového masa.


Pokud ho správně naložíte – a to je velmi jednoduché – tak to má opravdu úžasnou chuť. Jestli vám holky můžu poradit, normálně mošt pasterujte, čili jak už někdo psal „zahřívejte“ na max. C min minut a pak nalévejte do lahví. Naplněné lahve můžete také pasterovat za stejných podmínek (ve vodě °C cca min), případně pro jistotu ještě před naplněním dezinfikovat vroucí vodou.


Základní nastavení: sklenice o objemu l se nechá v mikrovlnné troubě minut při výkonu 7W.

Pokud chcete zavařovat v mikrovlnné troubě, klidně to zkuste, je to rychlejší. Můžete takto zavařit polévku, omáčku, guláš a jiné polotovary. Důležité je zavařovat do sklenic se šroubovacím víčkem, ty vám v mikrovlnce nic nevyvedou.


Přefiltrovaný jablečný mošt naplníme do zavařovacích sklenic , uzavřeme víčky a sterilujeme minut při teplotě stupňů. Mošt můžeme také sterilovat v otevřené nádobě. Nalijeme ho do nerezového hrnce, zahříváme do teploty stupňů a nalijeme až po hrdlo do láhví. Tak jsem zkusila zavařit pár sklenic masa,některé libové,některé libovější bůček.


Nakrájela jsem syrové maso na větší špalíčky,prosolila,dala do sklenic ,zavíčkovala a od začátku varu vařila 2hod. Je postupů vícero,já zkusila tenhle,bez rychlosoli a můžu říct,že. Jak zavařit mošt recepty, které budete milovat. Když přestane pěnit, přidá se do ní odměřené množství cukru a vaří se opět za stálého míchání dalších minut. Během vaření se z povrchu průběžně sbírá pěna.


Horká uvařená šťáva se přelije do nahřátých sterilovaných sklenic nebo lahví, které se ihned neprodyšně uzavřou a nechají vychladnout. Do předem připravených sterilizovaných sklenic na zavařování dýně vložte a spolu s nimi i koření – záleží na vašem vkusu. Můžete přidat i kolečko pomeranče nebo citronu.


Přesto se někdy naskytnou případy, kdy maso zavařit chceme nebo potřebujeme. Nechte je vysušit volně na vzduchu bez pomoci utěrky.

Sklenice na zavařování sterilizujte spolu s víčky. Do suchých sklenic vložte klobásy a zalijte je nálevem tak, aby byly potopené. Okraje sklenic pořádně zbavte mastnoty a zavíčkujte. Do mikrovlnné trouby si dejte plastovou misku a do ní vkládejte sklenice.


Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce. Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic , vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě. Před zavařením klobásy umyji ve vlažné vodě a po odkapání je plním do sklenic. Ukládám je vodorovně, přitom jednotlivé díly neodřezávám, svisle je dám do středu, kde zůstane místo. Klobásy zaliji několika lžícemi vody nebo vývarem a sterilizuji hodiny.


Jedním ze způsobů, jak uchovat uzeniny i po zabijačce, je konzervace klobás do sklenic. Tato metoda je naprosto neprávem opomíjena, přitom je ale spolehlivější než běžné uzení a klobásy tak ve sklenici vydrží mnohem déle, navíc i jejich skladování je mnohem méně náročné na nízké teploty než u klasických uzených domácích klobás. Omyté a očištěné maso osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek, cibule, koření podlijeme vodou a upečeme do poloměkka.


Maso nakrájíme na kostky, důkladně natlačíme do sklenic , zalijeme – lžícemi šťávy od pečení, sklenice uzavřeme a sterilujeme. Potom zavařuji jeden den hodiny a druhý den opět hodiny. Po zavaření a zchladnutí se druhý den se podívám, zda všechna víčka jsou prohnuta dovnitř. Mám pocit, že teplotu vyhnal na 75°C a udržoval víc jak půl hodiny. Pak vypnul a nechal ještě minut.


Uvařil korkové špunty a pístovou narážečkou horké láhve zazátkoval.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky